Iroda fotózás • Office Line | Irodafotózás nr. II

Iroda fotózás, irodafotózás, építészet fotózás és fotók | Reklámfotózás, reklámfotó, reklám fotók

Iroda fotózás | Építészetfotózás. Jó ideje a leginkább populáris kommunikációs eszköz a fotográfia. Szinte élettársunk. Naponta élünk vele/vele élünk. De a képözönben „szeretteink” mellett szembesülnünk kell a szemünk elé tóduló fotók ezreinek kaotikus tömegével. Érthető, ha – talán védekezésből, talán a fuldoklóhoz hasonlítható felülkerekedés ösztönétől motiválva – rendezni szeretnénk viszonyunkat ezzel a médiummal, „Vele”. Most ezért is nem mindjárt azt kérdezném, hogy mi az építészeti fotográfia, honnan jön és merre tart. Hanem, hogy melyek azok a dolgok, objektek, amelyeket a fotó ma egyáltalán láttatni képes, és hogy e fotók milyen szubjektív viszonyban állnak velünk?
A képet az ember készíti, nem a gép. A háromdimenziós valóságnak vannak ugyan jelei a kétdimenziós fényképen, ám ezek csak nyomok, melyeknek reprodukálásához és megváltoztatásához jól értenek a készítők. Minél tehetségesebb és felkészültebb egy alkotó, annál jobban – és ez egyáltalán nem negatívum, hanem az alkotási folyamat része. Általában nem kell mögötte tudatos manipulációt sejteni; az emberek hajlamosak olyannak ábrázolni a világot, amilyennek megélik. Ezzel is erősítik a világképüket.
Az építészeti fotó funkciója sokféle lehet, egy‐egy épület karakterének megragadásától kezdve a műszaki dokumentáción át az értékesítést segítő reklámfotóig.  Ez utóbbi egyébként tökéletesen szembe megy az emberi látással és tapasztalással.

iroda fotózás - office line 2

Iroda fotózás | Építészetfotózás. A fotó hihetetlen sokoldalúságával tesz kísérletet a dolgok megragadására: a művészfotó, a dokumentáris fotográfia, a reklám- és sajtófotó (stb.) egyaránt lehet „építészeti fotó”. De akár a technikai/mérnöki-tudományos igénnyel készített valóság fragmentum-képe, a legkülönfélébb alkalmazott fotográfia is mind feltételeznek egy használati kontextust az architektúra felé.

iroda fotózás - office line 14

Iroda fotózás | Építészetfotózás. „Abban a sokféle kapcsolatban, amely fotográfia és építészet között létrejött, a fotós figyelme elsősorban a fényre, az árnyékra és a struktúrára irányul. Forma és struktúra úgy az építészetben, mint a fotográfiában, a fény által válik jelentőssé. Nem meglepő tehát, ha a fényképezőgép maga az épített világ kifejezőeszköze” – írja Angelo Maggi az olasz építészeti fényképezés modern irányzatát képviselő Frederico Venderről (1901-1999) szóló kötetben.
E munkafolyamat során elsődlegesen a rendkívüli fényviszonyok és az épületre vetődő árnyékok hoztak létre olyan képi látványokat, melyet stúdiónk nem láthatott előre. Egyikünk sem látta és láthatta előre, hogy a fényképezőgép objektívje hogyan aknázza majd ki az épületben rejlő lehetőségeket.

Iroda fotózás | Office Line: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>