Ételfotózás IKEA • Áruház dekoráció | Ételfotózás nr. III

Ételfotózás IKEA, étel fotózás | Reklámfotózás, katalógusfotózás, tárgyfotózás

Ételfotózás IKEA • Áruház dekoráció | CCG Fotóstúdió. Ételfotózás során a gasztrofotós célja, hogy olyan étel fotók készüljenek az ínycsiklandozó ételekről, amelyek teljes mértékben átadják az adott étel íz és illat világát. Mindezt úgy, hogy csak pár perc áll rendelkezésére a fotósnak, hiszen a frissen elkészült ételek rövid ideig képesek megőrizni a szemet gyönyörködtető, gasztronómiailag csábító látványukat. A díszlet, az ételek feltálalásának módja és a körítés, mint minden fényképezésnél, az étel fotózás esetén is fontos részét képezi a munkának. Egy igazi gasztrofotós figyel ezekre a részletekre, hiszen csak így készülhetnek tökéletes étel fotók.

ételfotózás IKEA restaurant 1

Ételfotózás IKEA • Áruház dekoráció. Ételfotózás éttermeknek, bisztróknak, vendéglátásnak. Egy étel fotós professzionális stúdiótechnika segítségével mutatja be az étterem által készített ételeket, az érzékszerveket megmozgatva. Az ételfotózás során készült étel fotók segítenek megismertetni a meglévő és leendő vendégekkel az étterem által kínált ételkülönlegességeket, hiszen egy igazán jó étel fotó egyfajta étvágyfokozóként hat. A fotós által készített étel fotókkal, az étlapon elhelyezve, megkönnyíthető a választás a vendégek számára, és hatékonyan használhatók fel reklámanyagokban is, a vendéglő népszerűsítésére.

ételfotózás IKEA restaurant 3

Ételfotózás IKEA • Áruház dekoráció. Az étel-fotózás speciális és igen bonyolult területe a fényképészetnek. Ahhoz, hogy szép, igényes ételfotókat készítsünk, profi csapatra van szükségünk, stúdióvakukra, professzionális fényképezőgépre, objektívekre, food stylistra és persze chefekre, akik csodás ételeket kreálnak nekünk. De áruház dekorációnak is készíthető gyönyörű ételfotózás!

ételfotózás IKEA restaurant 2

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

3 comments

  1. Everling Csaba

    Ételfotó, ételfotózás | Fotóstúdió

    Sokfajta ételfotó létezik, azonban az ételek ízét és illatát egyik ételfotón sem érezzük. Az ételfotózás éppen ezért egy igazán embert próbáló műfaja a fényképezésnek.

    Ételfotózásnál is fontosak a színek, a fények, és a kompozíció. Egy ételfotó célja, hogy a fotón látható étel megnyerje annak nézőjét, aki vizuálisan azonnal jóllakik…

    Amikor egy jó, számunkra tetsző ételfotót látunk éhesek leszünk, és eltökélt szándékunk a látott ételt megkóstolni. Legyen bármilyen ételfotóra is szüksége, készséggel állunk rendelkezésére.

    2012-07-13 at 21:29

  2. Everling Csaba

    Étel-, ital fotózás | Gasztrófotózás

    A fotózás egy igazán különleges ága, ahol kimondottan az ételek és italok megörökítése a cél oly módon, hogy azok nagyon kívánatosak, étvágygerjesztőek legyenek a néző számára. Ahhoz, hogy ilyen hatást érjünk el komoly technikai felszerelésre, azok szakszerű használatára és nagyfokú kreatívításra is szükség van. Az ételek és italok élethű megjelenítéséhez olykor szakmai fogásokat is bevetünk olyan eszközök és anyagok felhasználásával amivel igazán látványossá tehető a végeredmény. Sokszor nem lehetséges a stúdióban véghez vinni ezen képek megalkotását, hiszen az étel kompozíciók elkészítése is igen összetett feladat amit esetenként csak képzett szakember segítségével lehet elérni, így az adott vendéglátóipari egységben is stúdió körülményeket kell teremtenünk. Munkáink során a maximalizmusunk és a megbízóink teljes megelégedettségén kivül a tökéletes végeredmény a legfőbb ami beleillik üzleti formájukba és szavak nélkül is azonnal kiválaszthatóvá válik a vendégek számára a kívánt étel, ital.

    2012-07-15 at 19:35

  3. Everling Csaba

    Ételfotó, ételfotózás | Hitvallásom az ételfotózásról

    „Ha jó ételfotókat tudsz készíteni akkor bármit le tudsz jól fotózni!” Sokak által a fotózás legnehezebb műfajának tartott ételfotózás egy új eszköze annak, hogy megismerjék éttermét, az Ön vagy séfje által készített ételeket, melyben a fotósok munkáját professzionális stúdiótechnika segíti. Mai digitális technikával az ételfotózás sokat egyszerűsödött. Az ételek elkészítése és beállítása veszi el az idő nagy részét. A digitális fotótechnika erre a műfajra a legalkalmasabb, és szükséges egy hozzáértő fotós aki el tudja dönteni melyik kép a legmegfelelőbb és jobb mint a többi.

    Az ételfotósok munkái megjelennek hirdetésekben, szakácskönyvekben és magazinok oldalain, élelmiszergyártók, szállodák és éttermek, tej- és fagylaltcégek katalógusaiban. A fotósok gyakran stúdióban és egy ahhoz csatolt konyhában, vagy szállodában, éttermekben dolgoznak exkluzív felvételeket készítve azok számára.

    Az ételfotózás azon fotósok műfaja akik szeretik az ételeket és imádnak fotózni. A fotográfusnak képesnek kell lennie arra, hogy az ételekről készített fotóival ingerelje érzékszerveinket. A színt, állagot, illatot és ízeket kell ábrázolni a képeken oly módon, hogy megszólaljon a belső hang „Ezt nekem meg kell kóstolnom!”. A legelső lépés ahhoz, hogy létre tudjunk hozni általánosan megnyerő képeket az, hogy a fotós szenvedélye legyen a téma. Mivel az íz és az illat bemutatása nehéz egy fényképen, így a fotósnak két attribútuma marad a szín és a textúra.

    Egy jó fotós tudja, hogy mire kell összpontosítani, milyen kellékeket és stílust kell használni, és figyel a díszletekre, világításra és egyéb környezeti tényezőkre, amelyek kéz a kézben járnak az ételfotózás során. Jó kellékek hasznosak lehetnek egy képen vagy elronthatják az összhatást, ezért alapos elemzéssel kell a kellékeket kiválasztani.

    Tudni kell, hogy milyen színekkel kell dolgozni, tányérokat, abroszokat, szalvétákat, és evőeszközöket kell vásárolni, hogy kiegészítse és kontrasztot adjon a színeknek. Nagyon fontos, hogy gyorsan meg kell ragadni az ételek lényegét, az idő múlása sokszor nincs jó hatással egy frissen készített étel állagára. Példaként említhető a fagylalt ami elolvad ha a fotós nem eléggé gyors. Egy-három perc elteltével miután egy gyönyörű ételt a tányérra helyeztünk a tejszínhab szétfolyik, a nedves felületű ételek elkezdenek száradni, a sült ételek zsírosodni kezdenek, a fagylalt elolvad, és a gőzölgő ételek elveszítik hőjüket. Néha nagyon kevés idő van arra, hogy az ételt valódi állapotában tudjuk bemutatni így nagyon felkészültnek kell lenni ahhoz, hogy tényleg jó fotókat készíthessünk.

    Saját hitvallásom az, hogy a fotóimon lévő ételek mindegyike kivétel nélkül valódi ehető alapanyagból készített illatos finomság legyen és ne a mai divatot követve különböző ehetetlen anyagok melyek ugyan a fotókon valóban jól mutatnak, de elfogyasztani nem lehet ezeket.

    2012-07-26 at 10:24

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>