Ételfotózás, gasztrofotózás fotóstúdióban | Ételfotózás nr. I

Ételfotózás, étel fotózás, étlapfotózás | Fotó stúdió és műterem | Budapesti fotóstúdió

Ételfotózás. Igazi mindenevők vagyunk! Legyen szó akár a hazai ízekről, a végmúlt receptjeiről, vagy akár a nemzetközi konyháról. Az étlapoktól a szakácskönyvekig. Stúdiónk bármilyen ételfotó elkészítését vállalja. Ízelítőt az alábbi referencia munkáinkkal tudunk felszolgálni.
Az ételfotózás speciális és igen bonyolult területe a stúdiófotózásnak. Ahhoz, hogy szép, igényes ételfotókat készítsünk, profi csapatra van szükségünk stúdióvakukra, professzionális fényképezőgépre, objektívekre, food stylistra és persze chefekre, akik csodás ételeket kreálnak nekünk.
Amikor egy jó, számunkra tetsző gasztrofotót látunk éhesek leszünk, és eltökélt szándékunk a látott ételt megkóstolni. Legyen bármilyen gasztrofotóra is szüksége, készséggel állunk rendelkezésére. A gasztrofotózásnál is fontosak a színek, a fények, és a kompozíció. Egy gasztrofotó célja, hogy a fotón látható étel megnyerje annak nézőjét, aki vizuálisan azonnal jóllakik…
„Ha jó ételfotókat tudsz készíteni akkor bármit le tudsz jól fotózni!” Sokak által a fotózás legnehezebb műfajának tartott ételfotózás egy új eszköze annak, hogy megismerjék éttermét, az Ön vagy séfje által készített ételeket, melyben a fotósok munkáját professzionális stúdiótechnika segíti. Mai digitális technikával az ételfotózás sokat egyszerűsödött. Az ételek elkészítése és beállítása veszi el az idő nagy részét. A digitális fotótechnika erre a műfajra a legalkalmasabb, és szükséges egy hozzáértő fotós aki el tudja dönteni melyik kép a legmegfelelőbb és jobb mint a többi.
Egy jó fotós tudja, hogy mire kell összpontosítani, milyen kellékeket és stílust kell használni, és figyel a díszletekre, világításra és egyéb környezeti tényezőkre, amelyek kéz a kézben járnak az ételfotózás során. Jó kellékek hasznosak lehetnek egy képen vagy elronthatják az összhatást, ezért alapos elemzéssel kell a kellékeket kiválasztani.
Tudni kell, hogy milyen színekkel kell dolgozni, tányérokat, abroszokat, szalvétákat, és evőeszközöket kell vásárolni, hogy kiegészítse és kontrasztot adjon a színeknek. Nagyon fontos, hogy gyorsan meg kell ragadni az ételek lényegét, az idő múlása sokszor nincs jó hatással egy frissen készített étel állagára. Példaként említhető a fagylalt ami elolvad ha a fotós nem eléggé gyors. Egy-három perc elteltével miután egy gyönyörű ételt a tányérra helyeztünk a tejszínhab szétfolyik, a nedves felületű ételek elkezdenek száradni, a sült ételek zsírosodni kezdenek, a fagylalt elolvad, és a gőzölgő ételek elveszítik hőjüket. Néha nagyon kevés idő van arra, hogy az ételt valódi állapotában tudjuk bemutatni így nagyon felkészültnek kell lenni ahhoz, hogy tényleg jó fotókat készíthessünk.
Saját hitvallásom az, hogy a fotóimon lévő ételek mindegyike kivétel nélkül valódi ehető alapanyagból készített illatos finomság legyen és ne a mai divatot követve különböző ehetetlen anyagok melyek ugyan a fotókon valóban jól mutatnak, de elfogyasztani nem lehet ezeket.

Ételfotózás | Szakácskönyv: a magyar konyha a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakított ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé.

ételfotózás recept szakácskönyv gasztro fotózás 2

ételfotózás recept szakácskönyv gasztro fotózás 17

ételfotózás recept szakácskönyv gasztro fotózás 10

Ételfotózás | Szakácskönyv: [1] [2] [3] [4] [5]

Ételfotózás | Görög konyha: stúdiónk feladata egy görög látványvilág megvalósítása volt, egy étterem dekorációhoz. A szirtaki andalító hangulatát már az Önök képzelőerejére bízzuk!

ételfotózás gasztrofotózás görög konyha

Ételfotózás | Anno: következő felvételünknél egy a világháború előttről származó receptkönyvből elkészített étel korhű megjelenítése volt a feladat, újság dekoráció számára.

ételfotózás régi magyar konyha 1

Ételfotózás | Étlap fotók: Itt maga az étel a főszereplő! A gondosan elrendezett tányérokról közeli, úgynevezett macro fotókat készítettünk, hogy a későbbiekben maga az étel „adja el” önmagát.ételfotózás étlapfotózás gasztrofotózás 4ételfotózás étlapfotózás gasztrofotózás 21ételfotózás étlapfotózás gasztrofotózás 3ételfotózás étlapfotózás gasztrofotózás 14ételfotózás étlapfotózás gasztrofotózás 13

Ételfotózás | Étlap fotók: [1] [2] [3] [4] [5]

Ételfotózás. Ahhoz, hogy jó ételfotót készítsünk, a legalapvetőbb dolog az, hogy szenvedélyesen szeressük az ételeket. Akkor jó egy ételfotó, ha az ember azonnal bele szeretne harapni az ételbe, az érzékekre, a vágyakra kell hatni, szerintem ez a lényege az egésznek. Úgy kell elkészíteni a képet, hogy az felkeltse a néző érdeklődését.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

6 comments

  1. Everling Csaba

    Ételfotózás | Kompozíció

    A kompozíció meghatározásánál az egyszerűségre kell törekedni. Nem szabad túlzsúfolni a képet fölösleges elemekkel. Vannak viszont olyan esetek, amikor valami pluszt kell adni a képhez és az ételhez is, mert az étel kevésbé „fotózható”. Például egy egyszerű krémlevest, ha magában fényképeznek le, nem mutat sokat. Ilyenkor kell szép dekorációt használni és egy kicsit nagyobb “díszlet” darabkákat gondosan elhelyezni a leves tetején.

    2010-09-09 at 04:49

  2. Everling Csaba

    Ételfotózás a stúdióban | Fotóstúdió

    A műterem felszereltsége kritikus pont az ételfotózásban. Mindenképpen szükség van egy jól felszerelt konyhára, ahol lehetőség van egyszerre több ételt is elkészíteni. Fontos, hogy a konyha és a fényképezés helyszíne könnyen átjárható és tágas legyen, nem ritka az olyan eset, amikor 6-8 ember folyamatosan föl-le járkál a stúdióban. Ha a főzés lépéseit is le kell fényképezni, akkor a konyhának is olyannak kell lenni, ahol lehet fotózni, különben fel kell építeni egy új konyhát. A stúdió és a konyha felszereltségének, kinézetének azért kell tökéletesnek lennie, hogy a fotózás során minél kevesebb váratlan helyzet merüljön föl, mert olyan fotózás nincs, hol nem merülnek fel váratlan problémák.

    2010-10-12 at 04:30

  3. Everling Csaba

    Ételfotózás fotóstúdióban | Háttér és kellékek

    Az ételfotóknál nagyon fontosak a díszletek, a különböző kellékek, és a háttér. Ezekről mind előre kell gondoskodni. Aprólékosan ki kell választani a kellékeket és a hátteret a fotózáshoz. Egy jó fotós óriási kelléktárral rendelkezik. Sokféle tálak, evőeszközökön, háttereken, tárgyakon kívül rengetegféle ételt lefagyasztva tárolnak, például húsokat, homárt, kagylókat stb. Leginkább sajtóhirdetéseknél és szakácskönyvbe készülő képeknél használnak több kelléket. Gyakran a meglévő dekoráció, háttér is megfelel, de vannak olyan esetek, amikor a díszletet, hátteret vagy egy kelléket külön a fotózáshoz le kell gyártatni.
    Minden ételnek a képen dekoratívnak és természetes színűnek kell kinéznie. Egy egyszerű, sötétebb háttérrel ki lehet emelni az étel színeit, és „elegánsabb” látványt lehet kelteni. A legtöbb ételfotót vagy szemből (vízszintben), vagy egy kicsit felülről és oldalról fényképezik, hogy rálássunk az ételre és a tányér ovális vonalat írjon le.

    Akármilyen szögből is fényképezik az ételt, a háttérnek mindig fontos kiemelő, stílusmeghatározó szerepe van.

    A lefotózott étel tárgya, ízvilága mindenképpen meghatározza a fotó stílusát, hangulatát. Például egzotikus, különleges gyümölcsök erőteljesen meghatározzák a felhasznált színeket és a hátteret, sőt sok esetben a háttér és a kellékek legalább olyan fontosak, mint maga az étel. Akkor igazán jó a reklámfotó, ha az ételt a kellékekkel együtt úgy fotózták le, hogy olyannak látszik, mintha a képi világ a fotón kívül is folytatódna.

    2010-10-12 at 04:43

  4. Everling Csaba

    Ételfotózás fotóstúdióban | Bevilágítás

    A bevilágítás kritikus pontja a fotózásnak, ez a művelet órákat is igénybe vehet. Úgy kell megvilágítani az ételt, hogy ne legyenek zavaró tükröződések, az étel színei természetesnek tűnjenek, árnyékok a megfelelő helyen legyenek stb. A különböző fények segítenek valósághűen, vizuálisan ábrázolni az ételt, kiemelik az étel színeit, mintázatát, felületét. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a néző könnyen be tudja azonosítani a képen látható ételt. Ha valami nem tűnik természetesnek, azt a néző azonnal észreveszi, és a reklám nem éri el hatását. Fekete-fehér képeken különösen fontos a világítással kihangsúlyozni az étel textúráját, ezért inkább kemény, éles fényt használnak. Az italfotóknál, hátulról megvilágítva a poharat és a benne levő folyadékot, különleges színhatásokat és tükröződéseket lehet elérni.

    2010-10-12 at 04:47

  5. Everling Csaba

    Ételfotó, ételfotózás | Fotóstúdió

    Sokfajta ételfotó létezik, azonban az ételek ízét és illatát egyik ételfotón sem érezzük. Az ételfotózás éppen ezért egy igazán embert próbáló műfaja a fényképezésnek.

    Ételfotózásnál is fontosak a színek, a fények, és a kompozíció. Egy ételfotó célja, hogy a fotón látható étel megnyerje annak nézőjét, aki vizuálisan azonnal jóllakik…

    Amikor egy jó, számunkra tetsző ételfotót látunk éhesek leszünk, és eltökélt szándékunk a látott ételt megkóstolni. Legyen bármilyen ételfotóra is szüksége, készséggel állunk rendelkezésére.

    2012-07-13 at 21:48

  6. Everling Csaba

    Étel fotók | Éttermeknek, bisztróknak, vendéglátóhelyeknek

    Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljak egy olyan lehetőségre, mellyel étterme látogatottsága, éttermében készült ételeinek ismertsége jelentős mértékben növelhető. Egy minőségi módon elkészített fotó, mely weboldalára, reklám kiadványaira kerül többet mond minden szónál. Meglévő vendégei örömmel böngészik weblapját ha az új és jelenlegi ételeiről mindig időben értesülnek és ezekről ínycsiklandó fényképeket is látnak.

    Napjainkban amikor az internetet minden korosztály használja és onnan gyűjt információkat nagyon fontos egy professzionális weblap és egy galéria melyben vendégei látják, hogy mit kapnak a pénzükért, melyet Önöknél szándékoznak elkölteni. A kiszámíthatóság és megbízhatóság érzése melyet az Ön étterme iránt is éreznek ezzel jelentősen növelhető vagy új ügyfelek esetén megszerezhető.

    Amennyiben felkeltettem érdeklődését és ételeit szeretné képekben megörökíteni, vagy egyéni árajánlatot szeretne, kérem keressen meg elérhetőségeink valamelyikén.

    Jövőbeni együttműködésünkben bízva tisztelettel:

    Everling Csaba | gasztrofotózás

    2012-07-15 at 19:26

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>